fbpx

slow_how_logo

SLOWHOW – LÉTFORMÁLÓ ELŐADÁSOK

„És nincs más vágyad csupán ennyi:
Nem rohanni, csak ember lenni.”

/Szádeczky-Kardos György/

A SlowHow, ahogy a neve is utal rá, a Slow Budapest útmutató, útkereső programsorozata volt 2016-2019 között, melynek a középpontjában az a kérdés állt, hogyan is tudunk lassítani, szemléletet váltani az élet különböző területein.

Az egyszerre szakmai, ugyanakkor szórakoztató és elgondolkoztató programok célja megoldási lehetőségek keresése, és apró lépésekben az életminőségünk javítás volta – vagy ahogy mi fogalmaztunk, a létformálás. A havonta jelentkező előadások különállóak voltak, ugyanakkor erősítették is egymást, így egyaránt lehetővé tették a specifikust területek alaposabb megismerését és a holisztikus látásmód erősítését is.

2019-ben SlowHow workshopjainkon is résztvehettek az érdeklődők, hogy gyakorlati tudást kaphassanak olyan témákban mint a hygge vagy a mindfulness.

Jelenleg, bizonytalan ideig szünetelnek az előadások és workshopok.

Jelenleg nincs aktuális előadásunk és workshopunk

Múltbéli előadások és workshopok

Szívesen megnéznéd ezeket az előadásokat is?

Iratkozz fel a hírleveleünkre az oldal alján, és elküldjük neked a hozzáférést.

MindMill Group: Hygge, Lagom, Sisu - A skandináv boldogság nyomában

SlowHow: MindMill Group: Hygge, Lagom, Sisu – A skandináv boldogság nyomában

Időpont: 2019.11.19.

Az előadásról:

A boldogság listák élén folyamatosan a skandináv országok állnak. Nem csoda, hogy az utóbbi időkben a világ a szeme a skandináv életérzésekre irányult. Vajon minek köszönhetik boldogságukat ezek az országok?

A dán hygge művészi szintre emeli a jelen megélését, és a pillanat szépségének felismerését tűzi ki célul. A svéd kultúrában a lagom jelenti azt a kiegyensúlyozott életstílust, mely a „nem túl kevés, nem túl sok, éppen elég” filozófiát követi. A finn sisu egyfajta eltökéltség, merészség vagy belső erő, amely cselekvésre serkent, és birtokában hosszú időn át kitarthatunk egy célunk mellett még a nehezebb időkben is.

A pszichológia szemüvegén keresztül nézve ezeket a megközelítéseket láthatjuk, hogy a hygge, lagom és a sisu hátterében olyan pozitív pszichológiai fogalmak állnak, mint a mindfulness (tudatos jelenlét) vagy a reziliencia (lelki ellenálló képesség). A pozitív pszichológia irányzata az egyén vagy a társadalom erősségeire, a szubjektív jóllét összetevőire fókuszál. Az elmúlt évek kutatásainak köszönhetően mára egy gazdag eszközkészlettel rendelkezik a pszichológiának ezen ága is, ami jól párhuzamba állítható a skandináv életérzések alkotóelemeivel is.

De vajon elegendő lehet mindez egy kiegyensúlyozott élethez? A boldogság csak a skandinávok kiváltsága? És ha nem, akkor mi mit tanulhatunk tőlük? Az előadáson többek között ezekre a kérdésekre is választ kaptunk.

Az előadókról:

A MindMill Group fiatal pszichológusok csoportja. Az ő nevükhöz köthető a Hygge, Lagom, Sisu, mint pozitív pszichológiai módszer feldolgozása, az első hazai Hygge Workshop megalkotása. Munkájuk során a pozitív pszichológiára alapozva különböző stresszcsökkentő módszereket és olyan gyakorlati technikákat ismertetnek, melyeket alkalmazva könnyebben elsajátíthatunk egy pozitívabb, adaptívabb szemléletmódot, mindezt workshopok és előadások segítségével.

Szeretettel ajánljuk a Hygge. lagom, sisu-ról írt cikkünket a SlowBlogon!

László Zsuzsa: Slow Parenting - Lehetek slow szülő egy digitális világban?

SlowHow: Slow Parenting – Lehetek slow szülő egy digitális világban?

Időpont: 2019.10.21.

Az előadásról:

Bármennyire is szeretnénk szülőként, hogy gyermekünk magabiztosan mozogjon a digitális világban, és hiába kívánjuk, hogy érvényesülni tudjon a gyors ütemű technikai fejlődésben, amint kütyük és képernyők közelébe kerül, aggódni kezdünk.

„Miért nem játszik inkább a kertben a barátaival?”– kérdezzük gyakran, hiszen nyugodtabb szülők lennénk, ha gyermekünk élete egy olyan közegben zajlana, amely számunkra is kiismerhető.

Ezzel szemben a digitalizáció korában új kihívásokkal szembesülünk: Mikor adjunk gyermekeinknek okos telefont? Hogyan szabályozzuk a kütyük használatát? Hogyan készítsük fel gyermekeinket az online térre?

Az októberi SlowHow előadáson meghívott előadónk, László Zsuzsa az Egyszerűbb Gyermekkor szemlélet segítségével mutat utat a digitális útvesztőben. A résztvevők egy saját digitális egyszerűsítést is kipróbálhatnak majd.

Az előadóról:

László Zsuzsa tréner, coach, Simplicity Parenting okleveles tanácsadó, a nevéhez köthető az “Egyszerűbb Gyermekkor” c. könyv és a módszer adaptálása Magyarországon. Az elmúlt tíz évben számos szülőcsoportot és egyéni tanácsadást tartott a témában. Ügyfeleinek a családi élet egyszerűsítésében segít, különösen a digitálisan tudatosság témájában.

Szeretettel ajánljuk László Zsuzsával készült interjúnkat a Slow Blogon!

Dr. Purebl György: A jólét csapdái - Hogyan ne betegedjünk bele az életmódunkba?

SlowHow: Dr. Purebl György: A jólét csapdái – Hogyan ne betegedjünk bele az életmódunkba?

Időpont: 2019.09.23. hétfő, 18:00-19:30

Az előadásról:

Sosem látott biztonságban és jólétben élünk, sokszor mégsem érezzük kerek egésznek az életünket. Bár az életkörülményeink javulnak, mi mégsem vagyunk boldogabbak. Egyre többször tapasztaljuk a stresszt, a szorongást és azok testi megnyilvánulásait.

Felgyorsult idő, összefolyt nappalok, végeláthatatlan feladatok – ez jelenti ma a létezést. Vajon meddig bírjuk még tartani a lépést a mesterséges életmódunkkal? Mit tehetünk azért, hogy összhangban legyünk a természetes létformánkkal egy modern világban is?

Az előadáson, Dr. Purebl György ismertette velünk az elmúlt évek áttörő kutatási eredményeit a bioritmus, azaz a cirkadián ritmus működéséről, és annak jelentőségéről a modern kori testi és lelki betegségeink kialakulásában. Továbbá kiderült, hogyan élhetünk a belső óránk szerint a mai világban.

Az előadóról:

Dr. Purebl György pszichiáter, pszichoterapeuta szakorvos, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének klinikai igazgatóhelyettese, a Magyar Pszichiátriai Társaság korábbi elnöke.

Szeretettel ajánljuk a Dr. Purebl Györggyel készült interjúnkat a Slow Blogon!

Slow Parenting Workshop: Az egyensúly megteremtése a családban

Slow Parenting Workshop: Az egyensúly megteremtése a családban

Időpont: 2019.05.18.

Hogyan tudjuk megadni gyermekeinknek a nyugalom és a kapcsolódás érzését a hétköznapokban? 

A mai gyors tempójú világban kihívás lehet az, hogy úgy élhessen a család, hogy az megnyugtató legyen a szülők és gyermekeik számára is. Hétköznapjainkat a felesleges “körök” szívják le, és a gyermekeinken azt vehetjük észre, hogy nyugtalanok és nem együttműködőek. Jó szándékból folyamatosan különböző foglalkozásokra, programokra visszük őket, hogy nehogy lemaradjanak vagy kimaradjanak valamiből, ez viszont elveszi az időt a fejlődésük szempontjából fontos szabad játéktól, és attól, hogy kipihenjék, feldolgozzák a sok élményt, ami őket éri.

Ezen a gyakorlati workshopon az egyszerűbb gyermekkor koncepcióját alapul véve próbáljuk közösen megtalálni a családi rendet. Megismerhetjük, hogyan szűrjük ki a gyermekek számára felesleges dolgokat az életünkből, hogy a valóban fontos dolgokra koncentrálhassunk. Lesz szó arról, hogy a kevesebb inger, kevesebb felesleges információ, kevesebb rohanás és nagyobb kiszámíthatóság hogyan engedi meg gyermekeinknek, hogy fel tudják dolgozni mindazt, ami éri őket, ezáltal kiegyensúlyozottabbá válnak.

A workshopon különösen a ritmus, azaz a kiszámíthatóság és az időrend területeire koncentrálunk, hogy a hétköznapjainkat lassabbá tegyük, amelyben több hely jut a szabad játéknak és a családi kapcsolódásnak. A workshop végére egy 6 lépéses, egyénre szabott változás terv készül el, mely segít alkalmazni az elhangzott tanácsokat, technikákat, rituálékat a mindennapokban.

A Workshopot vezeti: 

farago_agi.pngFaragó Ági Simplicity Parenting Family Life Coach, Egyszerűbb gyermekkor tanácsadó, anya és a szimplán.hu blog írója. Az elmúlt két évben több szülőcsoportot, workshopot és előadást is tartott az Egyszerűbb gyermekkor témáiban.

Szeretettel ajánljuk Faragó Ági írásait a SlowBlogon!

Hal Melinda: Testi-lelki fájdalmaink – Mit tehetünk önmagunkért?

SlowHow: Hal Melinda: Testi-lelki fájdalmaink – Mit tehetünk önmagunkért?

Időpont: 2019. 04. 18, csütörtök, 18:00-19:30

Az előadás témája:

Testi fájdalmaink gyakran akadályoznak minket a nyugodt mindennapokban. Fájdalmaink ugyanis a rohanó, túlhajszolt világunk folyományai. Egyfajta lelki üzenetek, amik a változtatásért kiáltanak, mi viszont nem hallgatjuk meg őket. Egyetlen célunk, hogy minél előbb szabaduljunk tőlük, de a megértésükre már nem kerítünk sort. A fájdalom az élet velejárója, nem kerülhetjük el, ezért érdemes közelebbről megismernünk.

Egyik leggyakoribb fájdalmunk a fejfájás, melynek hátterében 70-80%-ban életmódbeli, pszichés okokat találunk. Testi egészségünk pszichés jóllétünkre is jótékony hatással van, ahogyan fordítva is. A nehéz érzelmeink elnyomásával sokszor nem ér véget a történet, hiszen azok testi tünetként köszönhetnek vissza. A fájdalommal gyakran fordulunk segítségért, azonban mi is tehetünk önmagunkért önsegítő módszerekkel, tudatosítással, pszichológiával. Mindegyikről szót ejtünk majd SlowHow előadásunkon.

Az előadó:

Hal Melinda a Semmelweis Egyetem Alkalmazott Pszichológia Tanszék oktatója és kutatója, a Bajai Szent Rókus Kórház pszichológusa. Szakterülete a pszichoszomatikus fájdalom, azon belül főként a fejfájás.

Klienseinek a fizikai fájdalommal való megküzdésben, életmódban történő átállási nehézségekben segít.

Jelenleg egy új kezelési eljárás kidolgozásában vesz részt, amely megkönnyítheti a fájdalmas hétköznapokat.

Szeretettel ajánljuk Hal Melindával készült interjúnkat a Slow Blogon!

Takács Ildikó: Te miért halogatsz? - A halogatás pszichológiája

SlowHow: Dr. Takács Ildikó: Te miért halogatsz? – A halogatás pszichológiája

Időpont: 2019. 04. 04, csütörtök, 18:00-19:30

Az előadás témája:

Mindannyian ismerjük a halogatás nyomását, amikor ide-oda tologatjuk a feladatainkat, és újra és újra azon kapjuk magunkat, hogy elárasztanak minket a teendők. A tennivalók elvégzésének elhalasztása minden embert jellemezhet. Vannak ugyanis olyan helyzetek, amikor arra vagyunk motiváltak, hogy ne csináljunk semmit. Az állandó halogatás a felgyorsult életmódunk egyik mozgatórugója, feledékenységhez, szétszórtsághoz, ingerültséghez vezethet. Halogatunk, azonban az a tény, hogy mit, mikor és mennyire halogatunk jelentősen különbözik.

A halogatás miértjeit olyan pszichológiai jelenségek kapcsán kereshetjük, mint az önakadályozás, a kudarcfélelem és a tökéletességre való törekvés. Ha rálelünk saját halogatásunk okára, könnyebben szembe tudunk nézni vele.

Az előadáson a halogatással való megküzdésről, a halogatás legyőzésének eszközeiről és a halogatás hatásáról is beszél majd, Takács Ildikó pszichológus.

Az előadó:

Dr. Takács Ildikó munka- és szervezet szakpszichológus, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Ergonómia és Pszichológia Tanszékének oktatója.

Kutatási területe a felsőoktatás pszichológiai kérdései, a hallgatói magatartás, a lemorzsolódás, a hallgatói sikeresség és a halogatás.

Foglalkozik munka- és szervezetpszichológiai kérdésekkel is, a tréningek hatékonyságával, a munkavégző ember pszichológiai sajátosságaival.

Szeretettel ajánljuk a Dr. Takács Ildikóval készült interjúnkat a Slow Blogon!

Mindfulness workshop Krajcsó Nellivel

Mindfulness workshop Krajcsó Nellivel

Időpont: 2019. 03. 23.

A workshopon Krajcsó Nelli, mindfulness meditációs tréner segítségével ismerkedhettünk meg a tudatos jelenlét gyakorlatával.

A workshopon végigvettük, mit is jelent a tudatos jelenlét és mit nem, és megérthettük, hogyan csökkentheti a stresszünket pusztán az, hogy figyeljük a légzésünket. A workshopon vezetett meditációkon és tapasztalatmegosztásokon keresztül fedeztük fel a mindfulness világát. Ez egy különleges lehetőség volt azok számára, akik nem csak könyvekből szeretnék tanulmányozni a mindfulness-t, hanem a gyakorlatban is kipróbálnák a meditálást.

A workshopot vezette: Krajcsó Nelli

Krajcsó Nelli, a Slow Budapest alapító-vezetője, mindfulness meditációs tréner. Több éve folytat meditációs gyakorlást buddhista és nem buddhista közösségekben. Hiszi, hogy az elcsendesedés, a befelé figyelés és a tudatosság elengedhetetlen a mai gyors világban az egyensúly megtartásához. Tanulmányait a spanyolországi Mindful Academy-n végezte, ahol 2016-ban MBSR (Mindfulness Alapú Stresszcsökkentés) nemzetközi tréneri akkreditációt szerzett. Magyar és angol nyelvű tréningjein, workshopjain és elvonulásán többszáz embernek mutatta vagy tanította már meg a mindfulness meditáció alapjait. A stresszmentesítés jegyében egyéni és céges csoportokat vezet évek óta.

Ajánljuk a Krajcsó Nellivel készült interjúnkat a Slow Blogon, és Nelli oldalát további írásokért.

Lassíts Hygge-vel! - Hygge workshop a Slow Budapesttel

Lassíts Hygge-vel! – Hygge workshop a Slow Budapesttel

Időpont: 2019. 01. 26. és 2019. 02. 23.

Tennél magadért, de sosincs időd? Kíváncsi vagy, hogyan tudnál lassulni a hygge segítségével?

A hygge művészi szintre emeli a jelen megélését, és a pillanat szépségének felismerését tűzi ki célul. Az elmélet önmagában nem mindig elegendő, ezért workshopunk alkalmával megtapasztalhattuk a hygge életérzést, és hasznos gyakorlatokkal gazdagodhattak a résztvevők. Olyan gyakorlatokkal készültünk számotokra, melyek segítenek továbbvinni ezt a különleges életérzést a napjainkba.

A workshopot vezette: MindMill Group

A MindMill Group fiatal pszichológusok csoportja. Különböző stresszcsökkentő módszereket és olyan gyakorlati technikákat ismertet, melyeket alkalmazva könnyebben elsajátítható egy pozitívabb, adaptívabb szemléletmód. Szeretnék a pozitív pszichológia eszköztárát közérthetőbb és befogadhatóbb formában elérhetővé tenni az érdeklődők számára, mindezt jelenleg a Hygge módszerével.

Pszichológus szemmel a hygge működése nem más, mint a pozitív pszichológia számos eszközének összesűrítése, megszórva egy kis kényelemmel, finomsággal és meghitt hangulattal. Ennek ötvözetét szeretnénk biztosítani a Hygge Workshop alkalmával is. A hygge egyetemes: nem a dánok elérhetetlen, sajátos életstílusa, hanem olyan elemek sorozata, melyek kultúrától függetlenül elsajátíthatók. Például hálásak a világ bármely pontján lehetünk, és a jelenlét gyakorlása sem korlátozódik egyes országhatárokon belülre. A workshop folyamán többek között ezeket is gyakorolni fogjuk. Ezen felül önismereti élményre, és stresszkezelő technikák megismerésére is lehet számítani – és persze az elmaradhatatlan hygge hangulatra.

Szeretettel ajánljuk a hygge-ről szóló írásunkat a Slow Blogon!

Dr. Csábi Eszter: Te mikor aludtál egy jót utoljára? - A jó alvás tudománya

Dr. Csábi Eszter: Te mikor aludtál egy jót utoljára? – A jó alvás tudománya

Időpont: 2019. 02. 21.
Az előadás témája:

Tudtad, hogy az alvás elengedhetetlen ahhoz, hogy jól tudjunk emlékezni, vagy éppen könnyebben felejteni? Hogy kreatívabbá tehet, és segítheti az érzelmi életünk megélését? Hát azt, hogy mindezek miatt a nem megfelelő minőségű és mennyiségű alvásnak a viselkedésünkben és az érzelmeinkben is megjelennek a következményei?

A mai rohanó világunkban egyre kevesebb időt és figyelmet szentelünk a megfelelő minőségű alvásnak. Ha „utol akarjuk érni magunkat”, akár a munkában, akár a szociális kapcsolataink terén, általában az alvásidőnk rovására tesszük. Az alvás azonban egy olyan tevékenység, amely megközelítőleg az életünk 36%-át teszi ki, és bizony nem véletlen, hogy nem tűnt el az evolúciós fejlődésünk során. Februári SlowHow előadásunkból kiderült, miért lenne fontos, hogy jól és eleget aludjunk – és az is, hogyan sikerülhet ez.

 
Az előadó:

Dr. 
Csábi Eszter pszichológus diplomáját a Szegedi Tudományegyetemen szerezte. Jelenleg a Szegedi Tudományegyetem Pszichológia Intézet, Kognitív és Neuropszichológia Tanszékén egyetemi adjunktus. Doktori fokozatát az SZTE Általános Orvostudományi Karán szerezte a Klinikai Orvostudományok területén. Fő kutatási területe az alvás hatásának vizsgálata a tanulási, emlékezeti funkciók működésére, valamint a felnőtt és gyermekkori alvászavarok viselkedéses következményeink feltérképezése.

Szeretettel ajánljuk a Dr. Csábi Eszterrel készült interjúnkat a Slow Blogon!

Barkász Heléna - Hogyan ne rohanjunk el egymás mellett? - Felgyorsult kapcsolataink

Barkász Heléna: Felgyorsult kapcsolataink – Hogyan ne rohanjunk el egymás mellett?

Időpont: 2019. 02. 14.
Sokszor elsodródunk életünk minőségi megélése felett, csak arra koncentrálva, hogy majd egyszer jobb lesz a jövőben. Napjainknak ez a rohanó tempója talán a kapcsolatainkat érinti a legérzékenyebben. Nehezen találjuk a helyet és az időt a valódi, minőségi együttlétre, a zavartalan odafigyelésre. Pedig a megtartó kapcsolatoknál, azoknál, akik szeretnek minket, kevés fontosabb dolog van a világon – ha egyáltalán van. Ezért kell megtanulnunk a kapcsolataink terén is lassítani.
 
Mit tett kapcsolatainkkal a felgyorsult életmód, és mit teszünk mi magunkkal és a kapcsolatainkkal, szinte észrevétlenül? Mi jellemzi az emberi kapcsolatokat napjainkban? Van-e visszaút, vagy tudunk-e pozitívan adaptálódni a kinti elvárásokhoz, miközben belső egyensúlyunk megmarad? Az online jelenlét ellensúlyozhatja a fizikai hiányát? Ezekre a kérdésekre kerestük meg közösen a választ februári SlowHow előadásunkon.
 

Az előadó

Barkász Heléna klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta jelölt. Munkája során igyekszik kerek egészként értelmezni kliensei múltját-jelenét, ösztönözni őket jövőképük formálására, s erre alapozva kéri őket minél személyesebb célok megfogalmazására. Szakmai hitvallása az, hogy a saját személyiséghez igazított motivációk a legtöbb reménnyel kecsegtető iránytűk a változás felé. Ezek megfogalmazására és az emellett való kitartásra ösztönzi a hozzá fordulókat.

Szeretettel ajánljuk a Barkász Helénával készült interjúnkat a Slow Blogon!

Dr. Márky Ádám: Az egészség slow! - Gyógyítsd meg az életmódodat!

SlowHow: Dr. Márky Ádám: Az egészség slow! – Gyógyítsd meg az életmódodat!

Időpont: 2019. 01. 24.

Abban az embertelen tempóban, amit a modern világ megkövetel tőlünk, jellemzően csak akkor kezdünk foglalkozni az egészségünkkel, amikor már késő. Pedig a mindennapjainkat legjobban megnehezítő krónikus betegségek (daganatos megbetegedések, ízületi problémák, szív-és érrendszeri betegségek) 80%-a megelőzhető lenne. Mindannyiunk érdeke, hogy lassítsunk, legalább annyira, hogy megnézzük, mit tehetünk a saját életünkben, hogy elkerüljük az elkerülhetőt és egészségesek maradjunk életünk végéig.

Az újév kezdetén sokan megfogadjuk: mostantól egészséges életmódra váltunk – aztán a legtöbbször mégis csak halogatjuk, hogy el is kezdjük. Vajon meddig várunk még, mire elkezdünk tenni az egészségünkért? Miért csak akkor kezdünk el az egészségünkkel törődni, amikor már betegek vagyunk? És mit tehetünk, hogy ez másként legyen? Ezekre a kérdésekre keressük a választ Dr. Márky Ádám segítségével.

Dr. Márky Ádám,a Nemzetközi Életmód Orvostani Társaság első magyar szakorvosa, az Amerikai Életmód Orvostani Társaság tagja, a Longevity Project orvosigazgatójaként egy megelőzésen alapuló és így fenntartható, valódi egészségügy hazai meghonosításán dolgozik. Egyedüli magyarként hívták meg a Harvard T.H. Chan School of Public Health felsővezetőknek szóló A Tudatos Egészség Kultúrája képzésre Bostonba. Igyekszik kapcsolódni a magyar valósághoz is, így kéthetente csütörtökönként a Rétsági Mentőállomáson dolgozik mentőorvosként.

Szeretettel ajánljuk a Dr. Márky Ádámmal készített interjúnkat a Slow Blogon!

Limpár Imre - Miért nincs időnk semmire? A hajszoltság rabigájában

SLOWHOW: A HAJSZOLTSÁG RABIGÁJÁBAN – MIÉRT NINCS IDŐNK SEMMIRE? 

Időpont: 2018. 10. 18., csütörtök, 18:00
Már a XX. század vége sejtette velünk, de a XXI. század aztán teljes mértékben beigazolta, hogy a hajszoltság rabigájában sínylődünk. Egyszerűen nincs idő. Hiába a rengeteg önsegítő könyv, a számos kiváló képzés – divatosan csak workshop –, valami kicsúszott a kezünkből: a hit, hogy érdemben hathatunk a saját életünkre. Helyette ugyanis minden csak történik, s már nem alakítói, hanem passzív elszenvedői lettünk ennek az eszeveszett hajszoltságnak. 2018. októberi SlowHow előadásunk témája az időgazdálkodás volt – meghívott előadónk abban hisz, hogy mindig van másik út, mindig tehetünk mást, mint eddig tettünk, ezért lesz lehetséges a változás.
 

Az előadó


Limpár Imre tanácsadó szakpszichológus.
Szakmájában azon kevesek közé tartozik, akiket sokkal inkább a jövő, mintsem a múlt érdekel. Elsősorban a hogyanok foglalkoztatják, és a változás mikéntjei. Szakterületei: időgazdálkodás, karriermenedzsment, konfliktus- és stresszkezelés, az önbizalom pszichológiája.
2018. szeptemberében megjelent könyvében (A siker tervezhető – A praktikus tudás lélektani könyve címmel) így fogalmaz: “Ha azt mondod, hogy meg kell védeni az idődet, akkor az életedet véded valójában. De ez csak akkor van így, ha minőségi értelemben közelítesz. Mert ha ez mennyiségi értelmezés, akkor könnyen egy egoista, narcisztikus menedzserré válsz, aki mindent és mindenkit képes lesöpörni az asztalról, csak hogy neki jó legyen.”
 

Ajánljuk a Limpár Imrével készített interjúnkat a Slow Blogon!

Dr. Bikfalvi Réka - Stressz - ne kerüld, inkább kezeld!

SlowHow: Dr. Bikfalvi Réka – Stressz – ne kerüld, inkább kezeld!

• Időpont: 2018. 09. 17.
Az előadás témája:
Az ősz beköszöntével véget ér a nyári lassulás, a szabadságok ideje: megrohan minket a munka, az elvégzendő feladatok tömege, ami a magánéletünkre is rányomja a bélyegét. Ez a túlhajszoltság hatalmas stresszt jelent a mindennapokban, és hiába szeretnénk elkerülni, nem lehetséges. Ahhoz, hogy ne hagyjon nyomot az egészségünkön, a legjobb, ha megtanuljuk, hogyan kezelhetjük. Szeptemberi SlowHow előadásunk témája a stressz, és az, milyen eszközökkel védekezhetünk a káros hatásaival szemben. Előadónk segítségével megtudhatjuk azt is, hogyan segít a stresszkezelés a minőségi idő megélésében és a lassításban.
 
Az előadó:
Dr. Bikfalvi Réka, egészségfejlesztő szakpszichológus. 16 éve foglalkozik a felnőttek stresszkezelésével. Kiemelt célja a kiégés megelőzése, amihez kell egy kis “belassulás” is. Hisz abban, hogy az önismereti és stresszkezelő módszerek kipróbálása és gyakorlása során egy kis minőségi időt nyerhetünk önmagunknak, ezért fontos ezekről a módszerekről hírt adni, megtanítani azokat, hiszen az iskolában ezekről nem, vagy csak ritkán esett/esik szó. A Lélekkel az Egészségért Alapítvány vezetőjeként 8 éve munkahelyeken a “Lélek-boxutca” programunk során felnőtteknek, és iskolákban a Sulinyugi programunkkal gyerkeknek és tanároknak is tanítják a stresszkezelő módszereket, kiégés megelőző praktikákat. Ezekből a gyakorlati példákból szemezget majd az előadás során pár hasznos és gyakorlatias tippet.
 

Ajánljuk a Bikfalvi Rékával készült interjúnkat a Slow Blogon!

Kocsis Dóra - Slow travel - Turista, vagy utazó vagy?

Turista vagy utazó vagy?

Kocsis Dóra: Turista, vagy utazó vagy? – Mire taníthat az utazás?

 • Időpont: 2018.05. 23.

Hogyan szerezz becsekkolások helyett élményeket? Mit csinál az utazó, és mit ad a turista jegy? Megcsodálni a hódítás helyett, megismerni a megszerzés helyett élmények, jelenlét, lassú lét – mikor az úton ott van veled a tudatos élet-megismerés.

Sokunknak egész listája van azokról a helyekről, ahová szeretnénk egyszer eljutni. Az úticélról sokat álmodozunk, abba viszont már ritkán gondolunk bele, mire érdemes figyelni tudatos utazóként. Nem biztos, hogy az egy idegen ország, kultúra megismerésének legjobb módja, ha egy kényelmes hotelből indulunk útnak nap mint nap, szigorúan az útikönyvekben méltatott turistalátványosságok felé. Hogy nem teszünk jót a megcsodálni vágyott környezetnek azzal, ha a naponta tiszta törülközőt és ágyneműt garantáló szállást választjuk, ha a melegebb éghajlatokon palackszám isszuk az ásványvizet, tovább terhelve ezzel a természetet a saját kényelmünk érdekében. Ha a “turistaság” védett buborékában látogatunk el helyekre, az utazás helyi és kulturális élményét sokszor nem visszük magunkkal, amikor hazaindulunk, csak megmaradunk a képeslapok műanyag távolságában, ebben a burokban.

Az előadó:

do_riKocsis Dóra, kíváncsi utazó, eddig 50 országban járt. A Talpalatnyi történetek utazó blog írása mellett a Messzelátó Egyesület munkatársa, ahol a csapattal együtt éppen az ország első hulladékmentes, minimalista fesztiválját szervezik, a SimpliCity Fesztivál 2018-at. A hulladékmentesség, és az önként vállalt egyszerűség Dóri mindennapi életének is része, csakúgy, mint az utazásai során szerzett tapasztalatairól gyerekeknek és felnőtteknek tartott előadások.

Ajánljuk a Kocsis Dórával készített interjúnkat a Slow Blogon!

Szentesi Réka - Gyors divat, lassú divat - miért fontos a slow fashion a mai világban?

slowfashion

Szentesi Réka: Gyors divat, lassú divat – miért fontos a slow fashion a mai világban?

 • Időpont: 2018.04. 23.

Elgondolkodtál már azon, számodra mit jelent a divat, és milyen szerepet tölt be az életedben? Hogy mikor, és főleg miért szoktál ruhákat vásárolni? Hogy lehet-e még “követni” a divatot, miközben az áruházláncok polcain háromhetente új kollekciók tűnnek fel? Tudtad, hogy évente több millió tonna szemetet termelünk, ami kizárólag ruhákból áll?

Napjainkban gyakran halljuk a fast fashion és a fenntartható divat kifejezéseket. De vajon tudjuk-e, hogy ezek pontosan mit jelentenek? Szentesi Réka divattörténész és divatkutató előadásában választ kaptunk arra, hogy pontosan hogyan is alakult ki a mai divatipar, mit jelent a fast fashion és milyen környezeti, társadalmi kihívásokkal néz szembe ma a divatszakma.

A felgyorsult fogyasztási szokások alternatívájaként beszélt a slow fashion mozgalomról, amely elsődleges célkitűzése felhívni a vásárlók figyelmét arra, hogy tudatosabban válasszanak új ruha vásárlásakor. A fast fashion hatására kialakult a nézet, amely szerint a divat eldobható. A slow fashion egyik alappillére ezzel szemben az: Szeressünk újra bele a ruháinkba, adjunk nekik újra értéket!

Az előadó:

IMG_4046_szerkSzentesi Réka, divattörténész és divatkutató. Kiemelten foglalkozik divatszociológiával és fenntarthatósággal. Budapest vezető divatiskolája, a Mod’Art egyik intézményvezetője, szenvedélye az oktatás. A Fashion Revolution szervezet hazai képviseletének tagja.

Ajánljuk a Szentesi Rékával készített interjúnkat a Slow Blogon!

Vida Katalin: Elég időnk van felnőni? - Fókuszban a kapunyitási pánik

slowhow-vida kata

Az előadás időpontja: 2018.03. 20.

Úgy érzed, mindenki tudja már körülötted, hogy mit akar kezdeni az életével, csak te nem találtad még ki? Fogalmad sincs mihez akarsz kezdeni a jövőben? Sok minden érdekel, de semmi sem igazán? Azon aggódsz, hogy vajon egy emberrel le tudod-e élni az életed? Vagy épp azon, hogy ideje lenne már egy komoly párkapcsolatnak? Nézegeted az ismerősöket Facebook-on és szorongsz, hogy már mindenki tart valahol/letett valamit az asztalra? Attól félsz, hogy nem lesz belőled “senki”? Ezek a kérdések nem csak téged, hanem sok tízezer fiatalt foglalkoztatnak – gyűjtőnevén kapunyitási pánikként utalunk erre a jelenségre.

Már maga a név is kifejezi azt a sürgető nyomást, amit átélünk akkor, amikor döntenünk kell, milyen irányba induljon tovább az életünk. Nem csak a serdülőkör végének, a pályaválasztás időszakának problémája ez, sokan megtapasztalhatjuk 30-35 éves, de akár idősebb korban is, amikor hirtelen-gyorsan kell(ene) elhatároznunk, milyen életút mellett tesszük le a voksunkat a hivatás, a párválasztás, vagy a családalapítás terén. Az ilyenkor megélt szorongás hátterében pedig ott húzódik a megannyi lehetőség, amiről a döntésünk következtében már bizonyosan lemaradunk. Vajon elég időnk van napjainkban arra, hogy átgondolt döntéseket hozzunk? Elég időnk van felnőni? Hogyan lehetne csökkenteni a stresszt, és a kívülről érkező elvárások mellett lassan, megfontoltan választani? Hogyan kerülhetjük el, hogy a hibázástól félve csak halogassuk a döntést, és ezzel még több szorongást okozzunk saját magunknak?


Az előadó

????????????????????????????????????

Vida Katalin, tanácsadó szakpszichológus, pár és családterapeuta jelölt. 2011-ben végzett az ELTE pszichológia szakán, gyakorló terápiás munkája mellett, az ELTE Doktori Iskola keretein belül évek óta foglalkozik a kapunyitási pánikkal és a fiatal felnőttek mentálhigiénés állapotával.

Egyéni pszichológiai tanácsadásban jellemzően fiatal felnőtt kliensek fordulnak hozzá, elsősorban életvezetési nehézségekkel, párkapcsolati problémákkal, pályaválasztási kérdésekkel, akut krízisekkel. A munkája során törekszik arra, hogy a személyes pszichológiai problémák mellett figyelembe vegye azt a társadalmi környezetet is, amelyben a pszichológiai problémák kialakulnak.

Ajánljuk a Vida Katalinnal készített interjúnkat a Slow Blogon!

Dr. Tárnok Zsanett: A perfekcionizmus csapdái- áldás vagy átok?

TARNOKZS

Az előadás időpontja: 2018.02. 27.

Az előadás témája:

A perfekcionizmus szóról a legtöbb embernek olyan pozitív és örömteli aszociáció jut automatikusan eszébe, mint a tökéletesség, rend, hibátlanság, kiegyensúlyozottság. Sajnos a perfekcionizmusra való hajlam egyáltalán nem jár együtt a megelégedettség és a hibátlanság érzésével, sőt ennek a szöges ellentétéről van szó. Nagyon komplex jelenségről beszélhetünk, ami több oldalról is megközelíthető: az biztos, hogy a tökéletességre törekvés csapdái nagymértékű funkciókárosodást okozhatnak az egyének életében, és ez jelentősen hozzájárul az életminőség romlásához.

Az előadásban áttekintettük a perfekcionizmus egyes dimenzióit valamint többek között szó volt arról a kérdésről is, hogy a maximalizmus hátterében vajon a szülői elvárásoknak való megfelelés, vagy gének által meghatározott jellegzetesség áll-e.

Néhány figyelmet felkeltő kérdés:

Mi a kapcsolat a kóros gyűjtögető, a sztárfocista és a rendmániás között?
Miért zavaró egyeseknek hogy valami (pl. a kép a falon, a ruha gallérja, stb.) „nem pont jól” áll?
Hogyan hat a szülői maximalizmus a gyermek teljesítményére?
Mik a perfekcionizmus korai jelei?

Az előadó:

tarnokzsDr. Tárnok Zsanett
Tárnok Zsanett pszichológus diplomáját Szegeden szerezte, majd Budapesten a Semmelweis Egyetemen szakvizsgázott Gyermek- és Ifjúságpszichológiai szakirányon. Neuropszichológiai tanulmányait a SOTE Általános Orvosi Karán végezte. Ezzel párhuzamosan doktori tanulmányokat folytatott gyermekkori neuropszichiátriai zavarok (Tourette.szindróma, Figyelemhiányos Hiperaktivitás Zavar) témakörben. A Vadaskert Gyermekpszichiátriai Kórházban dolgozik jelenleg mint vezető pszichológus. A pszichodiagnosztika és egyéni terápiás munka mellett csoportokat vezet és tanfolyamokat tart gyermekeknek és szüleiknek.
Nagy tapasztalata van a gyermekekkel és serdülőkkel való terápiás munkában, a szülőkkel való konzultációban, valamint a tanulási és a gondolkodás zavarainak felismerésében, a figyelemzavar, hiperaktivitás és tik zavarok komplex terápiájában, magatartászavarok és szorongásos problémák kezelésében.

Ajánljuk a Dr. Tárnok Zsanettel készített interjúnkat a Slow Blogon!

Záborszky Zsófia: Decemberi csendélet, avagy lelassítani az adventi forgatagban

SlowHow: Decemberi Csendélet

Az előadás indőpontja:

2017. 12. 12. 

Az előadás témája:

Gondoljunk egy percre az adventi időszakra s a karácsonyi ünnepekre: milyen képek, érzések, gondolatok jutnak róla először eszünkbe? Az őszintén bevallott válaszok között igen gyakran előfordulnak a következő kulcsszavak: rohanás, ajándékozás, feszültség, fáradtság, családi konfliktusok.

Hogyan válhatott az év egyik legszebb ünnepe, melynek fókuszában a várakozás, szeretet, öröm, minőségi idő, hála, lelassulás és befelé fordulás áll, pont a legrohanósabb és legstresszesebb időszakok egyikévé? 

Mit tehetünk azért, hogy a mi életünkben ez a kifordultság ne üsse fel a fejét?

Hogyan vehetjük fel a küzdelmet az elkeseredettség, fáradtság és megfelelési kényszer ellen ebben az időszakban?

Hogyan tudjuk mindenféle kényszeredettség nélkül igazán felszabadulttá, természetessé és örömtelivé varázsolni már az adventi időszakot és az azt követő ünnepeket az életünkben?

Hogyan segíthetjük magunkat és környezetünket, hogy minél inkább visszatalálhassunk az ünnep lényegéhez?

Ezen kérdésekre kerestük közösen a válaszokat, tanultunk konkrét tippeket, s formáltuk szemléletünket, hogy a 2017-es karácsonyi időszak lehetőség lehessen mindannyiunk számára a valódi elcsendesedésre, megnyugvásra és töltődésre.

Az előadó:

zsofi_profil-2Záborszky Zsófia
Pszichológus, tréner, család- és párterapeuta-jelölt vagyok. Az elmúlt 5 évben dolgoztam migráns tanodában, klinikai- és mentálhigiénés szakpszichológiai szakrendelőben és magánszférában, az NMHH egyik pszichológus szakértője, s a holisztikus szemléletű Aurum Életműhely egyik alapító tagja vagyok. Munkámat hivatásként élem meg, ahol a hozzám fordulókat kísérem és támogatom életük egy-egy nehezebb szakaszában. Kiemelt szakterületeim: párkapcsolati kérdések és krízisek, kapcsolatfüggés, fiatal felnőttkori identitásformálódás, kapunyitási pánik, önértékelés, pályaorientáció, szorongás kezelése, spirituális krízisek, egzisztenciális kérdések.
Férjem lelkipásztor, első gyermekünket várjuk. Személyes életünkben kiemelt szerepe van a hitnek, transzperszonalitásnak. Az advent és karácsony kiskoromtól fogva az egyik kedvenc időszakom az évben, ám saját életemben is sokszor tapasztalom, hogy milyen könnyen a rohanás áldozatává és rabjává válhatunk. Ebből való „szabadulásom” kulcspontjait is szívesen megosztom.

Ajánljuk a Záborszky Zsófiával készített interjúnkat a Slow Blogon!

Krajcsó Nelli: Mindfulness - megélni a pillanatot és elengedni a stresszt

slow_how_mindfulness_cover-04

Az előadás időpontja:

2017. 10. 25.

Az előadás témája:

A mindfulness, magyarul tudatos jelenlét vagy éber tudatosság az egyik legnépszerűbb stresszkezelési módszer a világban. A mindfulness kutatások eredményeinek 90-es évek közepe óta exponenciálisan növekvő számából tudjuk, hogy a mindfulness alapú tréningek és a velük járó rendszeres meditációgyakorlás bizonyítottan csökkenti a szorongást és a stresszt, növeli a koncentrációt, a testtudatot és az empátiát, hatékonyan segíti a visszatérő depresszió kezelését, a pozitív érzelmek megélését és a negatív érzelmek szabályozását, valamint teljesebb, mélyebben megélt mindennapokhoz vezethet.

Az elmúlt években itthon is egyre többet hallhatunk a mindfulness-ről. Minden évben számos könyv jelenik meg a témában magyarul, és egyre több vállalat és magánszemély érdeklődik a tréningek iránt.

Az előadásban körüljártuk, hogy pontosan mit is jelent a tudatos jelenlét és miért leszünk kevésbé feszültebbek a mindennapokban akkor, ha naponta meditálunk. Hasznos volt segítő foglalkozású szakemberek számára, és bárkinek, aki olyan technikát keres, ami segítségével hatékonyabban kezelheti a stresszt az életében. Kiderült, hogy a mindfulness nem csak légzésfigyelést jelent, nem relaxáció, nem is módszertan, ellenben egy átfogó szemléletmód, egy olyan tudatosság, ami a semleges figyelem gyakorlásával segít rálátni a szokásainkra, az életünket észrevétlenül irányító mintázatainkra és a tetteink mögött meghúzódó valódi okora.

Volt szó a semleges figyelemről, a radikális elfogadásról, az automatizmusokról és a reszponzivitásról, és újraértelmeztük az ítélkezésmentességet.

És meditáltunk is!

Az előadó:

krajcso nelli_LIV6205.jpegKrajcsó Nelli
Akkreditált mindfulness meditációs tréner, a Slow Budapest alapító-vezetője. Tanulmányait a spanyolországi Mindful Academy-n végezte, ahol nemzetközi képzésen a meditációtanításhoz szükséges elméleti és gyakorlati alapokat sajátította el és az MBSR (Mindfulness Based Stress Reduction – Mindfulness Alapú Stresszcskökkentés) tréning oktatására lett felkészítve. Magyar és angol nyelvű tréningjein, workshopjain és táborában többszáz embernek mutatta vagy tanította meg a mindfulness meditáció alapjait. A hitelességben, a kipróbált módszerekben, a praktikus megközelítésben és az őszinte tanítási módszerben hisz.

A mindfulness-ről ide kattintva olvashatsz többet.

Ajánljuk a Krajcsó Nellivel készült interjúnkat a Slow Blogon!

Dr. Kádár Annamária - SlowParenting, avagy megélni a szülő-gyermek kapcsolatot

21368728_1682061351818682_8967246078937948991_o

Az előadás időpontja:

2017. 09. 27.

Az előadásról:

Ha a mesében a sárkányt kell legyőznie a hősnek, akkor a valóságban az egyik legfélelmetesebb ellenség, amivel nap mint nap meg kell küzdenünk, a figyelmetlenség és a sietség szörnye. Egyre kevesebb idő van a családdal leülni, és „csak úgy” kötetlenül beszélgetni, együtt vacsorázni, nevetgélni, mesélni.

Hogyan tudjuk a gyermeknevelést összeegyeztetni a munka világával, a digitális eszközök és közösségi média világában hogyan szenteljünk időt gyermekünkre és hogy lehet megtalálni az ideális egyensúlyt a különórák, az önálló idő, kötelezettségek és gyermeki szabadság között?

Szeptemberi SlowHow előadásunkban a Slow Parenting (Nevelj lassan!) mozgalom értékei mentén lesz szó a minőségi szülő-gyermek kapcsolatról, arról, hogy legyen időnk meghallgatni a gyermek élménybeszámolóit, mesélni neki, és törődni a szorongásaival, félelmeivel, időt tölteni vele.

Az előadóról:

58-annafoto

Kádár Annamária, pszichológus, tréner.

Családterápia valamint relaxáció és szimbólumterápia irányzatokban képződött. Munkája a hobbija is egyben, nagy szerelme a tréningszakma, itt érzi magát legotthonosabban. Az Erdély FM rádió Pszichotrillák című heti élő műsorának meghívott szakértője és társszerkesztője. Hiszi, hogy a fejlődés igazi mozgatórugója a komfortzóna elhagyása, hogy a legfontosabb személyes érték a hitelesség, a legmélyebb erőforrás a játékosság és a mese, valamint hogy igazi teljesítmény a csapatmunka által érhető el. Kutatási és érdeklődési területei: érzelmi intelligencia, flow-élmény, fogalmazási képesség fejlődése és fejlesztése, olvasóvá nevelés, a mese gyógyító ereje, pedagógusi hivatás-személyiség alakítása, valamint a játék szerepe a gyerek személyiségfejlődésben.

A slow parentingről ide kattintva olvashatsz többet.

Ajánljuk a Dr. Kádár Annamáriával készült interjúnkat a Slow Blogon!

Kozma-Vizkeleti Dániel: Modern férfi és modern nő-vàltozhatnak a nemi szerepek?

slow_how_21szazadiszerepek_cover-01

Az előadás időpontja:

2017. május 21.

Az előadásról:

Amennyi idő alatt a most egyetemista generáció felnőtt, a női- és férfi szerepekre és a párkapcsolatra vonatkozó elképzelések gyökeres átalakuláson mentek át. Ez nem olyan hosszú idő, és a középgeneráció csak kapkodja a fejét. A változások részben felszabadító erejűek, hiszen a korábbi nemi szerepek korlátai leomlottak, sokkal többen találhatják meg a temperamentumuknak és kötődési stílusuknak megfelelő nemi szerepet és kapcsolati formát. Manapság a nők is lehetnek vájárok és a pasik is szomorkodhatnak, ha elfogyott a kedvenc kozmetikumuk.

Ugyanakkor a sokféleség, az új konszenzus kialakulatlansága sőt hiánya elbizonytalaníthat. Ráadásul párhuzamosan élnek egymás mellett a hagyományos és a posztmodern értékek. Az ellentmondó elvárásokkal nők és férfiak egyaránt küzdenek, és tapasztalják, hogy lehetetlen egyszerre mindnek megfelelni. Hiszen egy kortárs nőtől egyszerre várjuk hogy nagyon igényes és nagyon természetes legyen, vagy egy modern férfitól, hogy legyen erős ugyanakkor fejezze ki az érzéseit. Az ellentmondásokat olykor a legjóhiszeműbb segítők is akarva-akaratlan képviselik. Mindez jelzi, hogy leginkább még mindannyian keressük a támpontokat, a kapaszkodókat: hogyan tudjuk a saját magunk számára megalkotni saját nő- illetve férfiképünket.

Az előadás a manapság hozzáférhető mintákat igyekszik sorra venni. Pasisan – és csajosan. 

Az előadóról:

DSC_6411_2Kozma-Vizkeleti Dániel, család- és pszichoterapeute
Párokkal és családokkal, vagy kapcsolati kérdésekkel foglalkozó egyéni kliensekkel dolgozom, és ennek elméletét és módszertanát oktatom egyetemi keretben illetve a Magyar Családterápiás Egyesület képzésein. Korábban dolgoztam egészségügyben, közoktatásban és szervezetfejlesztésben. Mindennapi tapasztalatom, hogy a női illetve férfi szerepekre, vagy a kapcsolatokra vonatkozó elképzelések az elmúlt évtizedekben jelentősen átalakultak. A legutóbbi néhány évben kétszáznál több előadást tartottam kapcsolati témákban szakmai és érdeklődő közönség előtt egyaránt.

Ajánljuk a Kozma-Vizkeleti Dániellel készült interjúnkat a Slow Blogon!

Hamar Domonkos: Testi, lelki, spirituális egészségünk alapja: A túlterheltség megszüntetése

Timemanagement

Az előadás időpontja:

2017. április 26.

Az előadásról:

Az új népbetegség a túlterheltség. Bár elsőre azt gondolnánk, hogy ennek az oka a sok feladat, de ez nem teljesen fedi a valóságot. A túl sok feladat valóban okoz pszichés terhelést, de leginkább a hozzájuk való kapcsolódás a probléma valódi forrása. Az egyre gyorsuló világunkban a túlterheltség megszüntetése a testi, lelki, spirituális egészségünk alapja.

Előadásunkon ezeket a lehetőségeket járjuk körül, többek között megismerkedhetünk azzal, hogyan tehermentesítsük az elménket és a feladataink és kötelezettségeink tárolására egy külső rendszert alakítsunk ki. Ennek a következménye lehet a csökkenő stressz, a világosabb prioritások és a magabiztosság érzésének növekedése.

Az előadóról:

doma_550_550Hamar Domonkos, produktivitási coach, GTD tréner
“Úgy gondolom, hogy felelősségünk hatékonynak lenni, nemcsak magunkkal, hanem a környezetünkkel szemben is. Hiszem, hogy ez mindenki számára elérhető.”

Ajánljuk a Hamar Domonkossal készített interjúnkat a Slow Blogon!

Velez Csaba: Kiégés - a 21. század népbetegsége?

slow_how_cover_v07-01

Az előadás időpontja:

2017. március 22. 

Az előadás témája

Mi juttat el minket a kiégésig? Miért egyre gyakoribb? Hogy ismerjük fel és mit tehetünk ellene? Mit jelez a kiégés érzése és hogyan tudjuk megszűntetni, vagy a javunkra fordítani? Velez Csaba a kiégés témáját fogja körüljárni a SlowHow évadnyitó előadásán.

Az előadóról

velez csaba

Velez Csaba pszichológus, tanácsadó szakpszichológus-jelölt. Fő területei a párkapcsolat, munkahelyi problémák, azon belül is a stresszkezelés, kiégés-burnout, konfliktuskezelés. Stresszkezeléssel és kiégéssel kapcsolatos tudását nem csak egyetemi könyvekből, hanem az életből szerzett tapasztalataiból szerezte.

Ajánljuk a Velez Csabával készített interjúnkat a Slow Blogon!

F. Várkonyi Zsuzsa: Hova rohansz? - A hajszoltság, a túlvállalás és versengés megkeserítő hatásai

slow_how_cover_v02_dec-01

Az előadás időpontja: 

2016. december 7. 

Az előadás témája

Sokan vagyunk, akik nem szeretjük az „adrenalin-partikat”. A hajszoltság, a túlvállalás, a versengés nemcsak a felnőttek életét keseríti meg – miközben nyereséggel kecsegtet –, hanem a gyerekekét is, egészen kicsi kortól.

Előadásában F. Várkonyi Zsuzsa a gyorsuló világunk okairól és jelenségeiről beszél, többek között a minket elárasztó ingerekről és a lehetőségekről, amelyeknek nem könnyű, néha lehetetlen ellent tartani. Milyen következménnyel járhat a folyamatos elcsábulás? Meddig hasznos az, ha élünk a mai, gyors világ adta tempóval és lehetőségekkel, és mikor érdemes lassítani?

Az elköteleződési viszonyaink megváltozásáról, a napi időbeosztásunk lehetetlenségéről, türelmünk, figyelmünk és monotónia-tűrésünk sorvadásáról is szó lesz ezen az interaktívra tervezett találkozón.

Az előadóról

f-varkonyi-zsuzsa

Több mint 40 éve kaptam meg pszichológus-diplomámat. Az ott kapott ismeretanyagot nemigen használom, de gondolkodni kétségtelenül az egyetem tanított meg. Azóta tanulok. Azt a tananyagot, ami a fejemben gyűlik, nem szervezetekben és intézményekben szereztem, hanem valamilyen rejtélyes okból: egyedül. Egyéni terápiákat több mint 30 éve nyújtok felnőtteknek. A 80-as évek végén, másodmagammal behoztam egy (Magyarországon elsőként megismert) kapcsolati tréning-anyagot ─ Gordon modelljét ─, majd sokáig egyedül kutatgattam a tranzakció-elemző irodalmat, amit később Németországban tanultam tovább. Néhány évenként írok egy könyvet ─ eddig hét könyvem (és gyűjteményes kötetekben ugyanennyi tanulmányom) jelent meg, összesen közel 100.000 példányban. Ma már csak kisebb volumenű rendhagyó dolgokat művelek: 5 éve vagyok jókedvű szakértője egy improvizáló társulat pszichológiai sorozatának, és szintén ötödik éve van egy rádiós pszichológiai rovatom.

A slow life témájáról ide kattintva olvashatsz többet.

Ajánljuk az F. Várkonyi Zsuzsával készített interjúnkat a Slow Blogon!

Tari Annamária: Egyensúly a digitális világban?

slow_how_cover_v02-01

 

Az előadás időpontja

2016. október 27.

Az előadás témája

Az internet addiktív a gyorsaság szempontjából – mondja Tari Annamária. 5-10 évvel ezelőtt beléptünk a szélessávú internet és az okostelefonok világába, amelynek egyre gyorsuló tempója átalakítja az offline életünket is, és amelynek sebességéhez autodidakta módon probálunk alkalmazkodni – több-kevesebb sikerrel. Ma már látszik, hogy az online jelenlét érzelmi problémákhoz, stresszhez, a türelem és koncentráció csökkenéséhez, félreértésekhez és agresszióhoz vezethet. Milyen hatással van az információs és online világ pontosan az életünkre? És milyen megoldások lehetnek azzal kapcsolatban, hogy meg tudjuk tartani az egyensúlyunkat?

Az előadóról

taria_Tari Annamária klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta, és -analitikus. Rendszeresen publikál és előadásokat tart. Első könyve, mely a kamaszkor pszichológiájával foglalkozott, Intim szféra címmel 2003-ban jelent meg, hasonló címmel, mint a VIVA Tv-n hosszan futó műsora, mely ismertté tette. 2007-ben látott napvilágot Sejtem című kötete, mely a daganatos betegségek pszichológiáját taglalja. Több éve rendszeresen foglalkozik a fogyasztói társadalom hatásaival, a média és az emberi tényezők összefüggéseivel, a társadalmi változások egyénekre ható vonásaival. 2010-ben megjelent könyve az Y generációt helyezi a középpontba. 2011-ben írta meg a Z generáció című kötetét, mely az Információs Korban élő kiskamaszok/kamaszok magatartásváltozásaival és a felnőtt társadalom működésével foglalkozik. 2013-ban a Ki a fontos Én vagy Én című kötete a magánéletünkben is mélyülő társadalmi nárcizmust és az online és offline tér kapcsolatát, hatásait elemzi az X generáció szempontjából. 2015 februárjában jelent meg a Rád találni című kötete, mely az Index/Dívány/Kettőslátás rovatában megjelent – Horváth Gergellyel közösen írt – publicisztikáiból válogat. 2015 decemberében megjelent Generációk online című kötetében az online tér és az emberi kapcsolatok változásait vizsgálja.

Ajánljuk a Tari Annamáriával készített interjúnkat a Slow Blogon.

A tudatos online jelenlétről ide kattintva olvashatsz többet.

Molnár Klára: Szezonális étrend az egészség szolgálatában ősszel

slow_how_cover

Az előadás időpontja

2016. szeptember 27. 

Az előadás témája

Mindenki egyetért abban, amit mi magunk is ösztönösen belátunk: ősszel az immunrendszer erősítése a cél. A táplálkozásunk megfelelő összeállítása is hozzájárul ahhoz, hogy ősszel és télen ritkábban legyünk megfázva. Hogyan állíthatjuk az egészségünk szolgálatába a szezonális étrendet és alapanyagokat?

Mit és hogyan készítsünk el(ő), hogy

 • egészséges legyen?
 • az egész családnak megfeleljen?
 • gyors, egyszerű, finom ételek készüljenek, amiket jól lehet kombinálni?

Milyen megoldások vannak, ha sok a dolog és nincs sok időnk?

Őszi étrend:

 • Milyen alapanyagokkal és ételekkel erősíthetem az immunrendszeremet? Mit mivel kombináljunk?
 • Mit egyek, hogy védjem magam a megfázások és a fertőző betegségek ellen?
 • Őszi alapanyagok és hatásaik: Miért ezeket esszük?
 • Hogyan készítsük el az ételeinket ősszel? Milyen fűszereket és ételkészítési technikákat használjak?
 • Mindenkinek ugyanaz jó?
 • Tejtermékek hatása: A tej, illetve a tejtermékek jók ilyenkor vagy sem?
 • Mit együnk ősszel, és mit érdemes inkább kihagyni az étrendből?
 • A magyar konyha őszi ételei és hatásaik – Mi jó ilyenkor és mi nem?
 • Mire érdemes ilyenkor odafigyelni a gyermekek táplálkozásában?

Az előadóról

klaraMolnár Klára, dietetikus, étkezési tanácsadó, az  öt elemes étrend  vezetője. “Az egészséges táplálkozás és főzés gyermekkorom óta a szenvedélyem, de csak a harmincas éveim közepén tettem hivatásommá. Egyetemi és újságírói karriert hátrahagyva a Hagyományos Kínai Orvoslás dietetikai módszereit kezdtem tanulmányozni, először könyvekből, majd egy bécsi iskolában, ahol tavaly szeptemberben dietetikus diplomát szereztem. Az otelemesfozes.hu blogon 5 éve osztom meg szezonális receptjeimet, főzőtanfolyamokat, workshopokat, előadásokat tartok, és személyes tanácsadásokon igyekszem segíteni az embereknek megtalálni a személyre szabottan legmegfelelőbb étrendet.” Klárával készített interjúnkat a Slow Blogon tudod elolvasni.

A szezonális étkezésről, a slow foodról ide kattintva olvashatsz többet.

Ajánljuk Molnár Klára írásait a Slow Blogon!

Az esemény támogatója a MagNet Bank volt.
MagNetBank

Dr. Dúll Andrea: Lassú város, okos város, élhető város – város-realitások környezetpszichológiai szempontból

slowhow_citta

Az előadás időpontja

2016. július 05. kedd 18:00

Az előadás témája

A múlt század 60-as éveitől kezdve a tudományban, a médiában és a mindennapokban is mindenki szapulta a nagyvárosi létmódot: eszerint a nagyváros fárasztó, elidegenítő, megbetegítő környezet. Erre válaszul számos, a városi életmódot megváltoztatni szándékozó kezdeményezés jött létre. Ilyen például a lassú város mozgalom is. A cél általában a városi élet humanizálása. Mennyire reális, hogy a városi élet humánusabb legyen? Nem az-e esetleg már most is? Melyek az emberközeli városi élet kritériumai? Mi a cél a városban: a beletörődés, a változtatás vagy a folyamatok megértése? Az előadásban a környezetpszichológia nézőpontjából vizsgáljuk meg ezeket a kérdéseket.

Az előadóról

Dúll AndreaDúll Andrea környezetpszichológus. Habilitált egyetemi docens, az  ELTE Gazdaság- és Környezetpszichológia Tanszékének vezetője és a BME Szociológia és Kommunikáció Tanszékének docense. A környezetpszichológia hazai meghonosítója. Főbb kutatási területei: épített környezet pszichológiája, városi terek, lélektanilag kitüntetett helyek, otthoni és otthonpótló környezetek, környezeti kommunikáció.

A lassú városokról ide kattintva olvashatsz többet.

Ajánljuk a Dúll Andreával készített interjúnkat a Slow Blogon!

Klettner Anikó: Slow Szex - Gyors menet, lassú szárnyalás

slowsex

Az előadás időpontja:

2016. június 07. kedd 18:00

Az előadás témájáról

Beszéljünk a szexről a szexuálpszichológus praxisának tükrében! Az előadásban körüljárjuk azt, hogy a szerelmi együttlét mitől lesz igazán minőségi, hogy miben különbözik  a nők és a férfiak  szexualitása,  és arról is, hogyan válhat a szex stresszforrássá a  rohanó hétköznapok során. Átbeszéljük azt is, a  nőknek miért fontosabb gyakran az intimitás és a  folyamat öröme,  míg az eredmény centrikusabb férfiaknak az orgazmus elérése.

Megnevezünk olyan szexuális problémákat, amelyek  bárkinek az életében előfordulhatnak, amikor a folytonos rohanás, munka, kimerültség miatt egyre csökken a libidó,  és a szex egy feladattá válik a napi teendők listáján. Hogyan hat a szex minőségére a feladatszerűség, a teljesítménycentrikusság, és  a folytonos “multitasking”? Az előadásban kapunk néhány  tippet és szempontot az igazán jó szex műveléséhez is. Szó lesz a vágykeltés művészetéről, az előjáték az idő és a minőség összefüggéseiről. Megtudjuk, hogy a felhőtlen szex a spontaneitásban épp úgy átélhető, mint a rítusok, saját “időszigetek” élvezetében. Megbeszéljük azt is, miért fontos az önzés (az élvezet átélése) és az önzetlenség (az élvezet megosztása) közötti egyensúly, amikor szexről van szó.

Az előadóról

Klettner_AnikoKlettner Anikó szexuálpszichológus, klinikai szakpszichológus. Elsősorban egyéni és párterápiát végez szexuálpszichológiai területen. Szakmai hitvallásához tartozik, hogy a szexualitás élvezete, az örömadás, az intimitás két ember között hozzá tartozik a teljes élethez, sőt a jobb egészséghez. Ugyanakkor aktívan praktizáló terapeutaként ismeri, hogy mit jelent szexuális nehézségekkel küzdeni a mindennapokban. Előadóként a szexualitás tudományos megközelítését hétköznapi történeteken keresztül, érzékletesen és empátiával adja át.

A lassú szexről ide kattintva olvashatsz többet.

Preiszinger András: Slow@Work – Lassúság a munkahelyen?

slow_work

Az előadás időpontja

2016. május 10., kedd, 18:00

Az előadás témája

Lassúság a munkahelyen??? Na még mit nem! A Slow szellemiség elvei látszólag nehezen összeegyeztethetők a munkahelyünkön felénk támasztott elvárásokkal.

 • De biztos, hogy a gyorsaság olyan fontos készség? (Nem.)
 • Miben változott meg gyökeresen a munka világa az elmúlt években, amiről nekünk „benne lévőknek” is érdemes tudnunk? (Néhány nagyon fontos dologban alapvetően.)
 • Hogyan hat az életünkre a munka, és mit tehetünk azért, hogy ügyesebbek legyünk a feladatainkban, jobban bánjunk az időnkkel, élvezzük, amit csinálunk, vagy csak nyugodtabban alhassunk el a nap végén? (Pár dolgot mindenképp kipróbálhatunk.)

Az előadás a fenti kérdésekre ad, a zárójeleseknél bővebb válaszokat.

Az előadóról

_DSC0573Preiszinger András, pszichológus, tréner, tanácsadó. 10 éve tart készségfejlesztő és vezetésfejlesztő képzéseket a különféle szervezeteknek, az IT cégektől kezdve a bankokon, gyártó cégeken át az SSC-k ig. Szakmai célkitűzése, hogy modern, tudományosan megbízható, és gyakorlatias tudás átadásával segítse az embereket a munkájukban. A Samling Solution Kft. munkatársa, a Károli Gáspár Egyetem meghívott előadója, az Üzlet és pszichológia magazin szakértő szerzője.

A lassú munkáról ide kattintva olvashatsz többet.

Dr. Császár-Nagy Noémi: Megküzdés a túlhajszoltsággal – Felelősségvállalás és lelki önvédelem

slowhealth

Az előadás időpontja

2016. 04. 05., kedd, 19:00

 Az előadás témájáról

Ha érdekel, hogyan lehet kiegyensúlyozottságra törekedni, amikor a legkülönfélébb stresszhatásoknak vagyunk kitéve ebben az egyre gyorsuló világban, itt a helyed! A tudatosítás jegyében megtudhatod, milyen testi-lelki kockázatokkal jár, ha folyton az idő nyomása alatt, túlterhelten, idegesen éljük hétköznapjainkat, és arról is beszélünk majd, hogyan alakulnak ki a stresszbetegségek. Közösen körüljárjuk azt is, hogyan lehet az ilyen helyzeteket kezelni azáltal, hogy aktívan teszünk testi-lelki egészségünkért, és lesz szó relaxációról és a képzelet gyógyító erejéről is.

Az előadóról

Csaszar-Nagy_NoemiA SlowHow első vendége Dr. Császár-Nagy Noémi, aki fáradhatatlan tudományos szervezőmunkája mellett egyetemi oktató, valamint aktívan praktizáló pszichoterapeuta is egyben. Előadásában bevezet minket szakterületébe, hiszen klinikai szakpszichológusként és kutatóként egyaránt a pszichoszomatikus zavarok terápiájával foglalkozik. Korábban az Országos Gerincgyógyászati Klinika egyedülálló Pszichoszomatikus Ambulanciájának vezetője volt, jelenleg pedig a Magyar Pszichológusok Érdekvédelmi Egyesületének elnöke, a Károli Gáspár Református Egyetem Pszichológiai Intézetének oktatója, valamint kiképző hipnoterapeuta.

A lassú egészségről ide kattintva olvashatsz többet.

hirlevel_icon

Iratkozz fel hírlevelünkre!

És mi elküldünk neked egy hosszabb, slow filozófiai szakmai összefoglalót “A lassúság művészete” címmel.

Elolvastam és elfogadom az adatkezelési nyilatkozatot

Kövess minket egyéb csatornáinkon is!

facebook_circle_color-80instagram-512-2app-pinterest-icon-80