fbpx

slow_seta_logo

SLOW SÉTÁK

„Aki sétál, nem akar eljutni sehová, mert ha célzattal,
és úticéllal ered útnak, már nem sétál, csak közlekedik.”

/Márai Sándor/

Valljuk, hogy Budapesten fel kell nézni, ha valami szépet szeretnénk látni. A város megismerésére a séta a legjobb módszer, hiszen a napi rohanásban nem vesszük észre a részleteket, pedig még az általunk ismert helyeken is mindig találkozhatunk újabb és újabb kincsekkel. Ebből a célból 2014-2019 között slow sétákat szerveztünk, melyeket az általunk 2014 tavaszán készített első budapesti slow térkép ihletett. 

A sétáink igazi városi séták és egyben közös mindfulness gyakorlatok voltak. Úgy alakítottuk ki őket, hogy feltöltődést és megnyugvást hozó slow élmények legyenek. A sétálás során célunk volt, hogy segítsük a kikapcsolást a napi rohanásból, beszélgessünk a fenntarthatóságról és lehetőséget adjunk az önreflexióra.

plant2

Slow sétáink bizonytalan ideig szünetelnek.

∘ BUDAI VÁRNEGYED MÁSHOGY

SÉTA A BUDAI VÁRNEGYEDBEN – MÁSHOGY

A 2015-ben debütált és azóta nagy sikerrel futó sétánkon a Várnegyed titkos zugait járjuk be. A nagyjából 3 órás program során Budapest legnagyobb turistalátványosságát ismerhetjük meg más szemszögből, emberléptékben. Kipróbálhatjuk, milyen csendre lelni a nagy turistazsongásban, megismerjük a török idők történeteit, lépcsőkön mászunk fel, gyöngyszem házakat fedezünk fel, és a kilátásban gyönyörködünk. Az állomásokon nem csak a túravezető mesél, hanem játékos feladatokon keresztül különböző slow témákat érintünk, amelyekről ti is elmondhatjátok a gondolataitokat. Szeretjük, ha a séta a kikapcsolódásról és feltöltődésről is szól, ezért meditációs gyakorlatokban, csendes, szemlélődő szakaszokban bővelkedik a programunk. A séta végén a budai hegyekben gyönyörködhetünk.

Gyere, ha szeretsz eldugott helyeket felfedezni, ha érdekel a Vár egy másik nézőpontból és ha nyitott vagy a közös beszélgetésre! További fotókat a sétáról itt tudsz nézni.

Az NL Café-n így írtak erről a sétánkról ››

plant2

Slow sétáink bizonytalan ideig szünetelnek.

∘ GELLÉRT-HEGY ÉS TABÁN

SÉTA A GELLÉRT-HEGYEN ÉS A TABÁNBAN

Isme‌rd meg Krúdy Gyula egyik kedvenc helyét, a régi budapesti Montmartre-ot! A Tabán valamikor egy pezsgő kulturális élettel rendelkező része volt Budapestnek, apró házakkal és zegzugos utcácskákkal. Végigsétálni rajta, miközben halljuk a múlt történeteit egy romantikus utazás lehet bárki számára a jelenben is. A Tabánhoz szorosan hozzátartozik a fölé magasodó Gellért-hegy is, amely másfél évszázaddal ezelőtt teljesen más funkciót töltött be mint most: bortermesztés folyt rajta, parasztok lakták és nem turistalátványosságoknak adott helyett.

A legújabb útvonalunk hangulatát a mese és a közös mindfulness gyakorlatok adják meg, hogy utána a tőlünk megszokott játékossággal ismerhessük meg a helyek múltját és jelenét. Ezen a sétánkon összefonódik a fürdőtörténelem, az eszperantó nyelv, a Gellért legenda, a túrázás, a csend, a borkultúra és a piacozás. Gyönyörű látványokban és a természet feltöltő és nyugtató erejében lehet részünk.

plant2

Slow sétáink 2020-ban szünetelnek.

∘ PESTI BELVÁROS

SÉTA A PESTI BELVÁROSBAN

Sokszor azt gondoljuk, hogy a belvárosban csak boltok, éttermek és irodák vannak, az emberek rohannak és nagy a szmog, füst, tülekedés, a kellemetlen ingerek…. Sokan ezért se szeretik a nagyvárosokat és inkább máshol kirándulnak, sétálnak. Pedig érdemes kicsit félretenni az előítéleteket és „slow szemmel” ránézni az ismert helyekre, a nyüzsgésben is megtapasztalni a csendet.

A Pesti Belváros Sétánk a legelső slow séta volt, amelyet 2014 júniusában indítottunk. Az elmúlt években több száz emberrel sétáltunk ezen az útvonalon, rácsodálkoztunk a belváros régi és új kincseire, a szem felett vagy éppen láb alatt levő érdekességekre.

A sétát a Palotanegyedben kezdjük, a régi városfalakon belül és kívül bolyongunk, megismerjük Budapest kialakulását, a békeidőkbeli arcát és ezzel jobban megértjük, hogyan kapta a mai szerkezetét a főváros. Mindezt nem száraz adatokon keresztül, hanem játszva-látva-tapintva.  Sétánk során a jelenlétet és a kíváncsi figyelmet tudatosan gyakoroljuk, hogy a slow séta után is úgy tudjunk járni-kelni a nyüzsgő Pesten, hogy észrevesszük, mit tud adni nekünk. Olyan helyekre megyünk el, amelyeket pestiként sem mindig ismerünk. Ezeken a tereken, kis utcákban és parkokban hagyunk magunknak időt a bóklászásra és felfedezésre. Gyere, és fedezd fel a belváros slow arcát! További fotókat a sétáról itt tudsz nézni. 

A Mindset Pszichológiai szaklap így írt erről a sétánkról ››

plant2

Slow sétáink 2020-ban szünetelnek.

Visszajelzések a velünk sétálóktól

“Nagyon örülünk, hogy részt vehettünk ezen a különleges sétán! Remek volt az idegenvezetés, a játékokból sokat tanultunk – abszolút profi volt a séta minden szempontból!”

Balázs, Budai Várnegyed - máshogy séta

“Nagyon köszönjük a hétvégi sétát, a rengeteg élményt, a sok-sok újdonságot! A dolgos hétköznapokban a bámészkodásra nincs idő, sem lehetőség, ezért is nagyon jók az ilyen kezdeményezések, mint amit ti képviseltek, és magas színvonalon nyújtotok. Jó volt látni benneteket, ahogy maximális lelkesedéssel azon voltatok, hogy a résztvevők a lehető legtöbb tudással, és jó érzéssel végezhessék a napot.”

Éva, Pesti Belváros séta

“Nagyon tetszett az egész úgy ahogy volt. Zsófi nagyon felkészült és kedves, barátságos személyiség! Remélem, hogy a következő túrán is részt vehetek majd, mert nagyon szeretnék!”

Ági, Pesti Belváros séta

“A legkülönlegesebb számomra az az élmény volt, hogy teljesen új nézőpontból, új, szokatlan oldalról láthattuk a Mátyás templomot, a Halászbástyát. Köszönet a csoportvezetőnek a különleges élményért, az érdekes történetekért. Ősszel találkozunk.”

Ágnes, Budai Várnegyed - máshogy séta
“Ami a legjobban tetszett helyszín: Károlyi kert (ismertem, jártam már ott, mégis mindig mintha először látnám ), a másik a Pesti városfal részlete a kis “lépcsőházban”. Elég jól ismerem Pestet, de ez még nekem is teljesen új volt. Tetszett a helyszín (ahogy álltam a falnál, mintha időutazáson vettem volna részt). Erika sok érdekességet mondott ezzel kapcsolatban, és jó volt kicsit ott elcsendesedni. Erika szuper volt, jó  volt az előadás módja, abszolút nem volt gyors :)”
Ildikó, Pesti Belváros séta

“Nagyon jò hangulatù volt a Vizivárosi túra is, és a kis játékok is nagyon ötletesek voltak. Főleg, hogy a környezettudatosság is bele lett szőve. Tényleg olyan helyszíneket láttunk, amik mellett simán elmegy az ember.”

Viki, Budai Várnegyed - máshogy séta

“Nagyon jól éreztem magam, annak ellenére, hogy egyedül mentem, egy pillanatig nem éreztem egyedül magam, ami többek között Nektek, illetve a sétán részt vevő emberek nyitottságának is köszönhető volt.”

Móni, Pesti Belváros séta

“Ismételten elismerésemet és hálás köszönetemet szeretném kifejezni a tegnapi nap élményeiért! A mostani sétára már ismerősként készülhettem, nagyon jó volt újra látni az előző alkalom alatt megismert kedves arcokat és örülni az újonnan csatlakozóknak. ”

Zoltán, Pesti séta

“A hangulat és a csapat összeérése a séta folyamán feltűnően fokozódott.”

Blanka és Marci, Budai Várnegyed - máshogy séta

“Milyen kár, hogy nem vagyok hamvas kamasz, most már tudnám, hol is kell romantikázni!!!”

Ági, Budai Várnegyed - máshogy séta
“Nagyon tetszett a séta, főleg a helyszín! Tetszettek a feladatok, és el is tudtunk csendesedni.”
Zsuzsa, Városligeti séta

“Irtó jól éreztem magam első slow sétámon! Egy szépen kidolgozott, végiggondolt tematikát kaptam játékokkal, mindezt kedves mosollyal “tálalva” – ez számomra komplett egész volt, köszönöm szépen.”

Ági, Városligeti séta

” 7 éve élek Budapesten, de sok olyan dolog hangzott el, amiről azelőtt nem volt tudomásom, illetve sok olyan apróságra hívtátok fel a figyelmet, amelyet a hétköznapi rohanás során nem feltétlen veszünk észre.”

Móni, Pesti Belváros séta

“Különleges érzés átélni, hogy a séta alkalmával, a beszélgetések és a játékok alatt hogyan tűnik el a korosztályi különbség és válunk mindannyian egy egységgé, akik boldogan adják át magukat annak a fajta életérzésnek, ahol lelassul a bennünket körbevevő környezet és benne mi magunk is.”

Zoltán, Pesti Belváros séta

plant2

Ajándékozz slow sétát szeretteidnek!

Ha elhoznád magaddal a barátodat vagy barátnődet, vagy éppen családi szülinap, esküvő közeleg, lepd meg a szeretteidet egy slow sétajeggyel! Nálunk egész évben tudsz névre szóló sétajegyet vásárolni. Nézd meg, melyik séta tetszene a megajándékozottaknak, és kattints a “Jegyvásárlás / Ajándékjegy vásárlása” gombra.

plant2

Csapatépítőt szervezel?

Céges igényekre szabott sétáinkat neked ajánljuk, ha unod már a hagyományos csapatépítőket, ha bevezetnéd a mindfulness-t a munkahelyeden, ha a munkatársak nem éppen pörgésre vágynak, hanem megpihenésre, és ha szeretnétek igazi, értékteremtő, közösségi élményben részesíteni magatokat. Árakért és további részletekért keress minket a seta@slowbudapest.com e-mail címen!

Visszajelzések céges partnereinktől

Járadi Judit – Geometry Global Experience Kft.

“Szeretném megköszönni a sétát, a csapat nagyon jól érezte magát, újszerű és élményteli volt mindenkinek. Remélem lesz még alkalmunk együttműködni veletek.”

Erdős Ivett – BARE International

“Egy igazán különleges csapatépítő program volt a Kis Budai séta Zsófival. Külföldi kollégáim még hetekig emlegették a sétát és a játékokat: úgy gondolom pont megfelelő egyensúly volt az érdekes részletek és történetek, valamint a csend és lehetőség aközött, hogy megéljük és reflektáljunk a látottakra. Valóban úgy tudtunk együtt lenni, ahogy a munkában ritkán: ráérősen, egymásra figyelve, személyes történeteket megosztva. Minden ízében különleges élményt a Margitutcakilencben a Szatyorbolt házi finomságai tették teljessé. Jó szívvel ajánlom bárkinek, aki szeretné kicsit másképp megismerni a kollégáit, barátait. Köszönjük!”

Plaszkó Éva, FESTINA LENTE Kft.

“Köszünjük a különleges, lelassulós programot. Azt, hogy kiengedhettük a gyeplőt a kezünk közül és megendhettük magunknak a szemlélődést. A zeg-zugos kis budai utcákon turistásat játszhattunk, mi, “felnőtt, nagy gyerekek”. Még egyszer köszönet Slow stábjának!”

 Dr. Szabó Éva, ONLEARN-TECH KFT.

“Köszönjük a programot, sok érdekes történetet hallottunk, Zsófi hihetetlen lelkes, kedves és türelmes vezetőnk volt. A kvíz játékok ötletesek voltak, nem csak a lexikális tudást igényelték. Meglepően kellemes hely volt a Margitutca9 is, még nem ismertük, sokáig beszélgettünk ott még, a csapatépítés jól sikerült. Szívesen vesszük a jövőben új programjaitok hírét.”

Slow képeslap minden velünk sétálónak!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

2014 júniusában a slow térképünk képeslap formájában is életrekelt magasnyomású technikával nyomtatva. Minden velünk sétálónak adunk belőle, hogy  a sétálás élménye mellett hazavihess egy slow részletet Budapestből… hogy a képeslapot teleírva másokkal is megoszthasd mindazt a jót, amit az együtt töltött pár órában velünk tapasztaltál. Nézd meg a képeslap születéséről készített egyedi hangulatú fotóinkat is!

A slow sétákat vezetik: Krajcsó Nelli és Mausch Erika

hirlevel_icon

Iratkozz fel hírlevelünkre!

És mi elküldünk neked egy hosszabb, slow filozófiai szakmai összefoglalót “A lassúság művészete” címmel.

Elolvastam és elfogadom az adatkezelési nyilatkozatot

Kövess minket egyéb csatornáinkon is!

facebook_circle_color-80instagram-512-2app-pinterest-icon-80