Zsóka nagyival készítünk szombaton mézeskalácsot termelői alapanyagokból

Zsóka nagyiNapjaink rohanó világában gyakran bele sem gondolunk abba, mekkora érték együtt tölteni egy délutánt a Nagyinkkal. Csak akkor szembesülünk ennek jelentőségével, mikor már ott vagyunk vele a fahéjtól illatozó teakonyhában, és ő a tűzhely körül sertepertélve minden tudatosság nélkül áraszt felénk harmóniát, hagyományt és önzetlen szeretetet. Nagymamáink, legyenek vidékiek vagy pestiek, teljesen más életformát és értékrendszert képviselnek, mint mi, nagyvárosi emberek.

Most szombaton betegség miatt Eta nagyi helyett Zsóka néni hozza el nekünk a slow életérzést a Borsod megyei Ózd városából, mézeskalácsot készítünk vele a Zümméz Méhészet termelői mézeiből.

Zsóka néni nem akármilyen nagymama: évtizedeken át tanította ének-zenére a diákokat majd pedagógusnak készülő ifjú hölgyeket készített fel a pályára. Tanítványai úgy szeretik, hogy a mai napig úton-útfélen megállítják, mikor a városban sétál. Kevés olyan területe van a hagyományőrzésnek, melyet ő ne ismerne. Kézimunkái csodás díszeivé váltak családja lakásainak. Süteményeivel pedig újra és újra meglepi mindenkori vendégeit. Szeret fiatalokkal lenni, mert a mai napig nyitott mindenre, ami új.

Lelkes támogatója és tanácsadója a Nagyi projectnek, mert örömmel tölti el, hogy az a tudás, amit ő és a hozzá hasonló nagymamák elsajátítottak az évek alatt, ha csak részben is, de átcsordogálhat a fiatalabb generációkba.

 

Cili

A hagyományőrzés a Zümméz Méhészetnél is fontos. Kolozsi Cili, a méhészet vezetője így mesél magukról:

„Kedvtelésként indult nálunk a méhészkedés, ami mára az egész családunkat megfertőzte. Nagypapám mindig türelemre int minket, amikor a méhekkel foglalkozunk. Csak finoman, óvatosan és szeretettel – mondja. A méz is valahogy így kerül az üvegekbe nálunk, törődéssel.”

Szombaton akác-, virág- és hársmézeikből tudunk majd kóstolni.

A mézeskalács többi hozzávalójáért pedig óriási köszönet a Szatyor boltnak, és a Lumen Zöldség és Közösségi Szolgáltatónak. Ők adnak nekünk termelői lisztet, tojást, diót, mandulát hogy egy igazán különleges süteményt tudjunk együtt csinálni.