Lassulj, Budapest – Slow Hét, minden napra egy slow kihívás

A modern világ az élet szinte minden területén a felgyorsulást helyezi előtérbe, hangsúlyozva, hogy a gyors egyenlő a sikerrel. Napi tizennégy órát dolgozunk, a hétvégén pedig megpróbálunk bepótolni mindent, ami a másik öt napon kimaradt. A gyerekünket a legversenyképesebb óvodákba, iskolákba járatjuk, minden napra beütemezünk neki különórákat, hogy később jól vegye az akadályokat. Az egyetemen a lehető legtöbb tantárgyat felvesszük, egyszerre három idegen nyelvet tanulunk, és minél hamarabb elkezdünk az iskola mellett dolgozni, mert aki lemarad, kimarad…

Az árvízi izgalom után, a nagy nyári pörgésben közös lelassulásra hívunk titeket. Kihasználva a remélhetőleg hamarosan visszatérő nyári jókedvet és nyitottságot június 14. és 21. között Slow Hetet szervezünk, hogy mindenki megismerje a tudatos visszalassulás mikéntjét. Az apropó a június 21-i nemzetközi slow nap, amit számos országban több éve ünnepelnek és úgy éreztük, most elérkezett az idő Magyarország számára is. A Slow Hét során mindennap részt vehettek egy-egy kihíváson, és együtt megtapasztalhatjuk, milyen az, amikor a kevesebb tényleg több.

 

 

A SLOW HÉT PROGRAMJA – RÉSZLETEK FOLYAMATOSAN:
(minden program ingyenes)

2013. június 14., péntek – 1. kihívás: Biciklizz! 
Esemény: Közös fotózkodás és kedvenc városi bringás útvonalak megrajzolása a CycleChic-kel.
Helyszín: Erzsébet tér, a Bajcsy-Zsilinszky út és József Attilai utca kereszteződésénél, ahol két bicikliút összefut
Időpont: 15:00-18:00

A CycleChicről: a Cyclechic.hu egy bringás életmód blog, ami Budapest és a többi magyar város biciklissé válását figyeli. Céljuk a pár éve még hihetetlennek tűnő bringaboom dokumentálásán túl, hogy megmutassák a biciklis közlekedés egyszerű, mindenkinek elérhető, mégis nagyon stílusos voltát. Mert a bicikli nem csak egy közlekedési eszköz, hanem az önkifejezésünk része.
http://cyclechic.blog.hu/

 

2013. június 15., szombat – 2. kihívás: Hasznosíts, alkoss!
Esemény: Készíts újrahasznosított jegyzetfüzetet és ajakbalzsamot. A program gyerekbarát. Közreműködik a Messzelátó Egyesület.
Helyszín: Super8 (1085 Budapest, Kőfaragó utca 8.)
Időpont: 14:00-17:00

A Messzelátóról: az egyesület nem csak a hulladékát hasznosítja újra saját fejlesztésű recycling termékek formájában, mint papírtányér, vasalt bevásárló táska, ajakír kupakokban, hanem irodájuk összes bútora, számítástechnikai eszköze újrahasznosított, felújított eszközökből áll. A munkatársak kerékpárt vagy tömegközlekedést használnak, és ruháik zöme turkálóból érkezik. Rendszeresen tartanak növény- és ruhacsereberét. Nyitott, érzékeny társulat 20 fő taggal és 700 önkéntessel.
www.messzelato.hu
https://www.facebook.com/Super8BP

 

2013. június 16., vasárnap – 3. kihívás: Kapcsolj ki! 
Esemény: Pihenés, hétfőn pedig töltsd fel a Facebookra, hogy mivel töltötted az idődet.
Helyszín: otthon, a szabadban, a családdal, a barátokkal
Időpont: egész nap

 

2013. június 17., hétfő – 4. kihívás: Próbálj ki egy új útvonalat, fedezd fel a várost!
Esemény: Alternatív városi séták a budapestUNDERGUIDE útmutatása és térképei alapján. Válassz egyet, fogd a barátaid, és indulj útnak!
Helyszín: Budapest
Időpont: egész nap

A budapestUNDERGUIDE-ról: elsőként hazánkban, már 2005 óta szerveznek egyedi- (alternatív) városnézéseket, programokat, városi játékokat külföldieknek és itt élőknek egyaránt. Minden program célja, hogy a vendégek megismerhessék és ezáltal megszeressék Budapest és Magyarország rejtett kincseit, színfalak mögötti lokális mindennapi életét és kultúráját. Az underguide-ok segítségével a vendégek személyes élményekkel gazdagodnak, amelyről tudjuk hogy néha sokkal többet jelent egy-egy nevezetességnél elkészült fotónál.
www.underguide.com

 

2013. június 18., kedd – 6. kihívás: Reggelizz!
Esemény: Közös reggeli Lila Füge és Fűszeres Eszter finomságaival.
Helyszín: Műhely kávézó és galéria (1027 Budapest, Fő utca 49.)
Időpont: 8:00-10:00

http://lilafuge.blog.hu/
http://fuszereslelek.blog.hu/
http://www.muhelykavezo.hu/

 

2013. június 19., szerda – 5. kihívás: Olvass!
Esemény: Olvass a reggeli utazás közben. A könyvet mi adjuk hozzá. Az Utazó Olvasóval közös szervezésben.
Helyszín: Kálvin téri metrómegálló, felül, a Nemzeti múzeum sarkánál
Időpont: 7:30-8:30

Az Utazó Olvasóról: az Utazó Olvasó Facebook oldal azért jött létre, hogy mindenki élvezze a képeket, találjon rá új könyvekre, ismerősökre, és hogy hirdessék: utazva olvasni jó!
https://www.facebook.com/UtazoOlvaso

 

2013. június 20., csütörtök – 7. kihívás: Jógázz!
Esemény: Munka után jógázz velünk és a Jagalati Jógával
Helyszín: Városliget
Időpont: 18.00-19.15

A Jalagatiról: A Jalagati Jóga Egyesület tagjai hisznek abban, hogy megéri lelassulni, mert a modern világ őrült tempójában saját magunk mellett is elrohanunk. A Jalagati 5 éve várja a Király utcai „Béke szigetére” a lelassulni és kicsit magukra odafigyelni vágyókat. A lassúság nem lustaság, ezt a Jalagati jógát kipróbálók hamar megtapasztalják. A Jalagatinál lassan ugyan, de kemény munkával dolgozhatunk a jógapózok kitartásán, de a magunkra való odafigyelés jutalma a végén garantáltan nem marad el
http://jalagati.hu/

 

2013. június 21. péntek (nemzetközi slow nap) – 8. kihívás: Lassulj!
Esemény: Így lassult le ezen a nyáron Budapest! Beszélgetés a Slow Hét arcaival.
Helyszín: Iskola (1061 Budapest, Hegedű utca 3.)
Időpont: 19:00-tól

Az Iskoláról: az Iskola egy új, komplex szolgáltatásokat nyújtó helyszín, Budapest Belvárosában. A friss, első osztályú alapanyagokkal dolgozó étterem mellett, a minőségi szórakozást előnyben részesítők is megtalálhatják a számukra kedves programokat. A bulikat Budapest legjobb zenekarai és dj-i pörgetik fel, akik pedig komolyabb kikapcsolódásra vágynak, kiállítások, előadások, filmklubok közül válogathatnak.
http://iskola.org/

 

Tartsatok velünk, lassuljunk együtt!

 

A tapasztalataitokra pedig nagyon kíváncsiak vagyunk, szóval hajrá, osszátok meg velünk a Facebookon, vagy az info@slowbudapest.com-on! 🙂